Journalistik, Tine Romby
Uddannelsessteder :
Den nemmeste måde at blive journalist på, er ved at starte og færdiggøre journalisthøjskolen. Uddannelsen varer 4 år, og består af tre dele; 1½ år på skolen, 1½ år i praktik og 1 afsluttende år på skolen igen.
Dagligdagen på studiet :
Første del består af en introduktion til faget journalistik og dets metoder. Her lærer man, at indsamle og formidle stof, mens man øver sig i interview, research, kildekritik og idéudvikling. Praktikdelen foregår på blade, i radio, tv eller andre steder, hvor medie og journalistik er hovedemnerne.
Anden del af uddannelsen, vil man arbejde med større projekter, og har mulighed for mediespeciale. Det sidste semester, har man mulighed for at tage til udlandet, for at studere.
Krav :
For at blive optaget på journalistikhøjskolen, er det en god idé at tage en studentereksamen. Enden på STX, HF, HTX eller HHF. Faktisk er det ikke et krav med en studentereksamen, men de fleste der bliver optaget, har en sådan. Der er derfor heller ikke nogen krav om at have taget nogen fag på et bestemt niveau, så man skal ikke være bange for, at den linje man har valgt, er ubrugelig for optagelse på journalistikhøjskolen.
Job :
Som journalist er er tonsvis af jobmuligheder. Man kan arbejde på aviser, blade, hjemmesider, radio og medievirksomheder generelt, men for tiden er der stor arbejdsløshed blandt journalister, pga. de mange nedskæringer.
Flere og flere journalister arbejder freelance, hvilket vil sige, at de arbejder uden fast ansættelse, men der i mod med faste aftaler med f.eks. uge- og fagblade samt radio, tv og meget mere.
Det er også almindelig kendt, at journalister vælger at blive selvstændige, ved f.eks. at vælge forfattervejen.
På ug.dk oplyses det, at en journalist tjener mellem 31.000 og 35.000. Dette kan man nok ikke regne helt med, da det kommer an på hvilken avis, blad osv. tman arbejder for.
Min interesse :
Min egen interesse bunder i, at jeg godt kan lide at skrive, og interesserer mig for, hvad der sker rundt om i verden af forskellig kaliber. Jeg synes der er spændende at fordybe mig i ting, lægge kræfter i det, og få et godt resultat. Jeg tror, at jeg ville få en masse ud af at være journalist, og at jeg vil kunne udfordre mig selv på mange forskellige måder.
Art Director, Søren Holm Nielsen
Den nemmeste måde at blive Art Director på er at få sig en stx, hhx, htx, hf eller en udenlands eksamen. Derefter er der ingen krav til fag eller niveau.
Man skal kunne bestå en optagelsesprøve, og så kan man tage en professionsbacheloruddannelse i visuel kommunikation på mediehøjskolen, i kommunikationsdesign og digitale medier på enten Designskolen Kolding eller Kunstakademiets Designskole (hvor man også får en kandidatuddannelse) eller i grafisk kommunikation på Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev. De tager alle sammen tre år.
Hvis man har lyst kan man tage en kandidatuddannelse, som man kan tage på Management of Creative Business Processes. Den tager to år.
Jobbeskrivelse :
En Art Directors arbejde går ud på at finde på kreative idéer, og finde på forskellige budskaber til bestemte målgrupper. Man skal kunne udforme en reklame eller et produkts layout, så det kan sælge. Som Art Director skal man kunne være bevidst om forbrugerens behov og ønsker. Man skal have en god sans for det visuelle udtryk og samtidig være god til at opfange nye tendenser. Art Directoren har en solid viden om design: form, indhold og udtryk. Evnen til at visualisere tanker, idéer, lede og inspirerre. Mange Art Directors skifter meget ansættelses sted for at bevare kreativiteten og forny idéerne.
Art Directors arbejder på reklamebureauer, PR- og kommunikationsbureauer, i filmselskaber eller bladhuse. Flere og flere arbejder også Freelance, det vil sige at de arbejder uden fast ansættelse, men der i mod faste aftaler med f.esk. blade, film, radio og tv.
Min interresse :
Jeg har altid været rigtig vild med musik, kunst, film og tøj og jeg har været rigtig god til at arbejde i grupper og finde på gode idéer. Og i hele mit liv har jeg gerne ville en hel masse forskellige ting, og som Art Director har jeg mulighed for at komme til arbejde med en masse forskellige ting og mennesker. Min store drøm kunne være at have mit eget firma sammen med andre kreative menensker, hvor vi hver står for en ting og gør det selv. Firmaet skulle gå ud på at vi hjalp upcoming musikere frem med deres karriere, med events, koncerter, musikvideoer og billeder.
Uddannelsesplan