Magazine Posts Table of Contents
Next post Fire Finurlige Instrumenter Previous post 9 Svedige Sneakers

Soundvenues Bagmænd

Posted | Views: 2,038


Nicolai Torp, chefredaktør

 

Hvad præcist går dit arbejde ud på?
»Jamen, jeg er chefredaktør. Det er mig, der ligger de overordnede linjer for bladet, og bestemmer hvad vi skal skrive om, og hvordan vi skal skrive det. Jeg har kontakt til de andre redaktører, der fortæller, hvad de har af materialer fra journalister mm..
Som chefredaktør tager man sig også af de mere kedelige ting som markedsføring, events og økonomi.«



Hvilken uddannelse har du taget, for at nå til hvor du er nu?
»Jeg læste film- og medievidenskab på KUA. Jeg havde faktisk troet, at jeg ville være filmjournalist, men fordi jeg interesserer mig mere for musik, valgte jeg at blive musikjournalist.
På Soundvenue er der faktisk ikke nogen af redaktørerne, der har taget en uddannelse på journalisthøjskolen. Jeg siger ikke, at man ikke skal tage en uddannelse, for det synes jeg man bør, men i det samfund vi lever i i dag, er der også mange andre måder at komme frem på, end ved slavisk at gå frem ved en uddannelse.«

Hvor ofte søger man nyt job, når man er i din branche?
»Jeg ved ikke helt, hvor ofte der skiftes job indenfor journalistik. Jeg har været med på Soundvenue siden begyndelsen, så jeg har aldrig haft hverken lyst eller behov for at skifte job. Men generelt er der stor arbejdsløshed inden for journalistik. Der er vitterligt ikke særlig mange arbejdspladser, så mange journalister ender desværre i kommunikation.«

Er dit job mentalt hårdt at have?
»Fordi Soundvenue stadig er et relativt lille magasin, er vi nødt til at spare rimelig meget her og der. Så der er ikke råd til, at ansætte en hel masse folk, til at ordne alle mulige ting. Derfor er vi nødt til at klare det hele selv. Så det er lange arbejdsdage, med utallige deadlines. Jeg arbejder op imod 50 timer om ugen, og hvis man ikke synes, det vi nu laver er fedt, så er det et meget hårdt job at have.«

Hvilke råd kan du give, hvis man gerne vil gå i dine fodspor?
»Hvis man gerne vil starte et blad, skal man også tage højde for alle de kedelige ting, som økonomi osv., så det kan godt være svært, hvis man ikke har andre med sig.
Men mit bedste råd, hvis man gerne vil være musikjournalist, er at skrive så meget man overhoved kan. Starte en blog med nogle venner, være med i skolebladet, og der fra få så meget erfaring man overhoved kan. Og så få kritik på det man laver. Selvom man nogen gange kan få nogle ordentlig hug, vil det alt sammen være med til, at gøre en bedre til det man gør.«

Hvordan starter man sit eget blad, og hvordan er livet som redaktør? Jeg har snakket med de to vigtigste hoveder på mode- og musikmagasinet Soundvenue, der har hjulpet mig, til at blive oplyst omkring det hektiske liv i journalistbranchen.

Kristian Keller, magasinredaktør

 

Hvad præcist går dit arbejde ud på?
»Jeg er magasinredaktør og ansvarlig for produktionen af al indhold til Soundvenue Magazine. Det vil sige udvælgelse af de artister vi skriver om, og hvordan vi dækker dem (forside, længere interview, kortere interview), ideer til længere featureartikler, korte nyhedsbaserede artikler, etc. Kort sagt idéudvikling og udvælgelse af alt materiale til magasinet. Derudover finder jeg ud af hvilke journalister, fotografer, makeupartister og stylister, der skal lave de forskellige opgaver, snakker pris med dem og idéudvikler med dem på de individuelle opgaver. Og så redigerer jeg efterfølgende alle tekster i magasinet.«



Hvilken uddannelse har du taget, for at nå til hvor du er nu?
»Jeg er journalistuddannet fra et amerikansk universitet, hvor jeg har en bachelor i journalistik og er et famøst speciale fra en mastergrad i journalistik.«



Hvor ofte søger man nyt job, når man er i din branche?
»Det er nok meget individuelt, men jeg tror, at hvis man først er fuldtidsansat på en kulturredaktion, så bliver mange hængende i ret mange år. Ofte opbygger journalisterne også en slags identitet via mediet, altså de fleste forbinder Erik Jensen eller Kim Skotte med Politiken. Det er selvfølgelig et plus for både journalisten og mediet.«



Hvilke type jobs har du haft, før du kom til at arbejde hos netop Soundvenue?
»Soundvenue er faktisk mit første fagrelevante fuldtidsjob, men jeg har op gennem min 'ungdom' skrevet for en masse publikationer, fra lokalsprøjten på Bornholm, da jeg var teenager, starte en skoleavis på min lokale Handelsskole, til at være redaktør på avisen på det universitet, hvor jeg læste i USA. Og jeg har jeg skrevet lidt freelance for forskellige danske medier.«



Hvad inspirerede dig til at vælge netop denne retning inden for journalistik?
»Jeg har altid interesseret mig utrolig meget for musik og godt kunne lide at formidle glæden ved musik. Det har jeg gjort på den ene eller anden måde i mange år. Men det var på mange måder lidt et tilfælde, at jeg endte med at gå den vej professionelt, tror jeg. Jeg manglede netværk indenfor branchen, da jeg kom til Danmark og freelancede forskellige steder, blandt andet hos Soundvenue, da de søgte anmeldere, og det udviklede sig i takt med, at magasinet blev et betalingsmagasin.«



Er dit job mentalt hårdt at have?
»Jobbet som musikjournalist generelt tror jeg ikke nødvendigvis er mentalt hårdt, men jobbet som magasinredaktør hos Soundvenue er forholdsvist hårdt. Der er meget at se til og et stort ansvar. Men generelt bør musikjournalister føle et stort ansvar overfor at være opsøgende og bredt orienterede, så deres valg af kunstnere bliver taget på et velovervejet grundlag.«



Hvilke råd kan du give, hvis man gerne vil gå i dine fodspor?
- er der nogen faldgrupper?
»Uh, det er svært Men jeg synes, det er vigtigt at finde ud af, hvad der driver værket. Hvis det er en forestilling om, at det er 'sejt' eller 'rock'n'roll' at være musikjournalist, så er man på afveje, men hvis det er en stor interesse for musik og en lyst til at udbrede den 'gode' musik, så er man måske mere på rette vej. Så synes jeg, at man skal prøve at blive oplyst omkring musik, høre meget musik og læse meget musikjournalistik. Og så skal man frem for alt få en masse erfaring: Søg praktikpladser, freelance (måske endda gratis, hvis nødvendigt i starten) og prøv at få foden indenfor, så du kan bevise dit værd – og vær ikke bange for at have markante holdninger, så længe de er velovervejede.«

Soundvenues Bagmænd